Az elektromos fűtőtestek típusai

Az alábbi lehetőségek közül lehet választani.
Az elektromos fűtőtestek típusai

A gyors fűtési megoldásokat kereső lakástulajdonosok jellemzően az elektromos fűtőberendezések felé fordulnak, mivel azok olcsók, könnyen telepíthetők, és alig vagy egyáltalán nem befolyásolják a levegő minőségét. Olyan helyeken, ahol nincs hozzáférés földgázhoz, propánhoz vagy fűtőolajhoz, az elektromos áram lehet az egyetlen praktikus megoldás.

Az elektromos fűtés általában támogató szerepet tölt be a ház olyan részein, amelyek nem kapnak elegendő hőt a központi fűtési rendszerből, és valószínűleg ez a leggazdaságosabb és leghatékonyabb felhasználási módja.

Elektromos fűtőtestet szeretne beépíteni, hogy több meleget teremtsen otthonában, esetleg az elektromos padlófűtés érdekli? Rengeteg lehetőség közül választhat – a beépített fűtőtestektől a dugaszolható egységekig, amelyek minden fűtési forgatókönyvnek megfelelnek - hívja fel rá a figyelmet Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

1. Elektromos padlófűtés

A kizárólag elektromos fűtésre támaszkodó otthonokban gyakran legalább néhány beépített vagy vezetékes elektromos fűtőegység található, ezen felül egy adott helyiséget elláthatnak a konnektorból tölthető, hordozható egységek is. A kimenetet egy termosztát vezérli, amely a fűtőtest elejére vagy a falra is felszerelhető.

A fűtőelem hosszában egy elektromos elem fut végig, amelyet hőcserélőként működő fémcső vesz körül. A meleg levegő felszáll a fűtőtest tetejéről, a hideg levegő pedig alulról szívódik be, így konvekciós áram jön létre, amely fokozatosan melegíti fel a helyiséget.

Mivel a padlófűtők az alapoktól kezdve melegítik a levegőt, nagyon kényelmessé tehetik a helyiséget, de van néhány hátrányuk: a fűtőtestek előtti teret szabadon kell hagyni. Nem rakhat eléjük bútorokat, és nem akaszthat rájuk függönyt sem.

Sok időbe telik, amíg a helyiség felmelegszik, ezért a fűtőtesteket bekapcsolva kell tartani, nem pedig ciklikusan be- és kikapcsolni, amivel energiát takaríthat meg. Nagyon felforrósodnak, így nem alkalmasak kisgyermekek és háziállatok közelébe.

2. Beépített falfűtők

Az elektromos fali fűtőtestek különféle kivitelben kaphatók a ház bármely helyiségéhez. Vannak olyan konvekciós fűtőtestek, amelyek az alaplapfűtőkhöz hasonlóan működnek, lehetővé téve a levegő keringését a fűtőelem körül: a meleg levegőt felülről engedik ki, és alulról húzzák be a hideg levegőt. A panelfűtők érintésre hidegek maradnak, így a legtöbb helyzetben biztonságosak.

A ventilátoros fűtőberendezésekkel kapcsolatos egyik probléma az, hogy zajjal járnak – nem sokkal ugyan, de ahhoz eléggel, hogy észrevehetőek legyenek. Ezek többségét a fal felületére szerelik fel, de vannak olyanok is, amelyek beépítenek, így a telepítésükhöz lyukat kell vágni a falon.

Kapcsolódó cikkek

Az elektromos fűtőtestek típusai

Az elektromos fűtőtestek típusai

Az alábbi lehetőségek közül lehet választani.