Ezek a technológiák lesznek meghatározóak 2023-ban

Milyen úttörő technológiák fogják meghatározni a 2023-as évet? Erre a kérdésre kaphatott választ az a 100 ezer látogató, aki megfordult Las Vegasban a világ legnagyobb elektronikai expóján. Ám még itt sem lehetett minden izgalmas fejlesztést bemutatni.
Ezek a technológiák lesznek meghatározóak 2023-ban

A CES-en felvonultatták a világ összes elképzelhető készülékét - és azokat is, amik elképzelhetetlenek. Szerepelt itt íróasztal, amivel biciklizhetünk, háztartási robot, ami tejszínhabot készít és egyúttal 3D-nyomtatásra is képes, valamint óriási tévék és ultragyors laptopok is.

Ha azonban a világ legmodernebb technológiáira lennénk kíváncsiak, azokat nem itt találnánk, mivel az Apple, a Microsoft, az Amazon és a többi tech-óriás a saját rendezvényeikre tartogatja az innovációk bemutatását.

A modern technológia ráadásul gyorsabban fejlődik, mint amilyen gyakran a rendezvényt megtartják. Ki hitte volna még egy éve is, hogy olyan szöveg- és képgenerátorok fognak felbukkanni, mint a Dall-E 2 vagy a Chat GPT? Vagy akár azt, hogy az FTX kriptopénz-piac bedől majd, magával rántva a teljes szektort? Ugyanígy azt sem lehetett megjósolni, hogy Elon Musk felvásárolja a Twittert.

És hogy milyen trendeket tartogat az idei év? Igyekszünk őket bemutatni - már amennyire a mai ismeretünk megengedi.

Tömegeknek lesz elérhető a virtuális valóság

Azt rebesgetik, hogy az Apple nem sokára egy újonnan fejlesztett AR, azaz augmented reality-headsettel rukkol elő a piacon. A nagy felbontású kamerákkal és képernyővel felszerelt, speciális szemüvegen keresztül egyszerre szemlélhetjük majd a valódi környezetünket és a virtuális valóságot, amelyet rávetíthetünk.

Tarolnak az elektromos autók

Habár a Tesla még mindig vezető az elektromos autók piacán, rohamléptekkel kezd felzárkózni a konkurencia is: a Ford, a Kia, a Chevrolet és a Mercedes újonnan piacra dobott modellei óriási népszerűségnek örvendenek. Ehhez társul még, hogy New York és Kalifornia államokban 2035-től betiltják az új gyártású benzines autók adás-vételét. És ha ez nem lenne elég, a Tesla a konkurencia számára is elérhetővé teszi a töltőállomásait, így ez az év igazán az e-autóké lehet.

Új technológiák vigyáznak az egészségünkre

Egy ideje már orvosi szerepet is visznek az óráink, a karkötőink és a telefonjaink, amelyek folyamatosan jelentenek az egészségügyi státuszunkról. Ám a folyamatnak még távolról sem ez a vége. A következő év során az Apple piacra dobhat egy olyan vezeték nélküli fülhallgatót, amely folyamatosan méri a testhőmérsékletünket, ráadásul a tartásunkat is javítja.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A tökéletes digitális hasonmásunkkal lehetünk jelen a Metaverzumban

A tökéletes digitális hasonmásunkkal lehetünk jelen a Metaverzumban

Arckifejezések, gesztusok és a test geometriája: egyre valósáshűbbek az avatárok a Metaverzumban.

Bemutatjuk az Aska repülő autóját

Bemutattak egy új repülő autót

250 km/h-val megy a levegőben, 120km/h-val az utcán.

A mesterséges intelligencia kiszoríthatja az emberi munkaerőt

A mesterséges intelligencia kiszoríthatja az emberi munkaerőt

A telefon és az internet után itt az új nagy durranás, de egyesek nem fognak örülni neki.