A Chat GPT-vel új szintre lépett a mesterséges intelligencia

Legyen szó dalszövegről, útitervről, versről, receptről, vagy épp Donald Trumpot szidalmazó kritikaáradatról - a forradalmi, mesterséges intelligenciával működő chatbot már bármiről képes a kérésünkre szöveget alkotni.
A Chat GPT-vel új szintre lépett a mesterséges intelligencia

Ám a Chat GPT akkor sem jön zavarba, ha azt várjuk tőle, magyarázzon el nekünk egy fogalmat fizikából, vagy épp a kommunizmus lényegét. A kaliforniai OpenAI fejlesztése így épp olyan intelligensen kommunikál, akárcsak egy valódi ember.

A decemberi debütálás óta már több mint egymillióan próbálták ki a szenzációsnak és “korszakalkotónak is nevezett újdonságot, amelynek azonban kritikusai is akadnak. Aki szeretne róla saját véleményt alkotni, a www.openai.com címen érheti el - most még ingyenesen, ám ez a jövőben változhat majd.

A Chat GPT minden felmerülő kérdésre és témára egy sorozatvető gyorsaságával ontja a válaszokat, amelyek helyenként még kissé döcögősek. Komplikáltabb, összetettebb kérdésekkel zavarba lehet hozni a rendszert, és a válaszokban találunk ismétlődő elemeket is. Ezért egyelőre célszerűbb a szimpla kérdésekre szorítkozni: “Élnek-e fókák a Déli-Sarkon?”

A mesterséges intelligenciával működő alkalmazás folyamatosan tanul, és várhatóan egyre okosabb lesz. A fejlesztők azonban hangsúlyozzák: találmányuk arra azért nem képes, hogy emberi érzelmeket vagy szándékokat fejezzen ki, vagy akár csak imitálja azokat. Arra viszont igen, hogy a gyűlölettel vagy extremizmussal kapcsolatos kérdéseket visszautasítsa.

Mi a Chat GPT jelentősége?

A Microsoft egyik kutatómérnöke sarkosan fogalmaz: “A világ már soha többé nem lesz olyan, mint korábban volt.” Az Open AI vezérigazgatója, Sam Altman szerint azonban az alkalmazásnak egyelőre megvannak a határai, fontos döntésekben nem szabad rá hagyatkozni - inkább csak betekintést ad abba, mi mindent tartogathat a jövő.

A milliárdos Twitter-főnök Elon Musk mégis sötéten látja a helyzetet: “Nem állunk távol attól, hogy a mesterséges intelligencia veszélyesen intelligenssé váljon” - fogalmazott, míg Paul Kedrosky közgazdász egyenesen “zsebből indítható atombombának” nevezte a fejlesztést.

A potenciális veszélyek közé tartozik, hogy a mesterségesen generált szövegek elvehetik a marketingesek és újságírók megélhetését, vagy épp túl egyszerű módot kínálnak az egyetemi esszéíráshoz. Ráadásul azt is tovább nehezítik, hogy kiszűrjük az interneten keringő hamis híreket - ami már napjainkban sem könnyű feladat.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Ezek az idei videó trendek

Ezek az idei videó trendek

Idén is még mindig a videóé a főszerep a tartalommarketingen belül – ez ugyanis a legnépszerűbb kontent, amelyet egyre több cég alkalmaz marketing stratégiája részeként.

Bemutatjuk az Aska repülő autóját

Bemutattak egy új repülő autót

250 km/h-val megy a levegőben, 120km/h-val az utcán.

A tökéletes digitális hasonmásunkkal lehetünk jelen a Metaverzumban

A tökéletes digitális hasonmásunkkal lehetünk jelen a Metaverzumban

Arckifejezések, gesztusok és a test geometriája: egyre valósáshűbbek az avatárok a Metaverzumban.